07 elokuuta 2013

Mama-suomi-sanakirja

Tässä on pieni mama-suomi-sanakirja teille, jotka olette tekemisissä raskaanaolevien / vastasyntyneiden kanssa. Jos ei nappaa lukea suihkutisseistä ja ponnistusvaiheista, niin suosittelen lämpimästi hyppäämään tämän postauksen yli ja siirtymään johonkin vähän kepeämpään aiheeseen ;) Ohessa muutamia vauvamasu-fiilistelyjä ♥


B

Babyblues Tällä tarkoitetaan sitä, kun äiti on synnytyksen jälkeen alakuloinen, itkuinen ja hänen mielialansa heittelevät. Babybluesia esiintyy aika monellakin, mutta joillakin se valitettavasti pahenee ja voi muuttua synnytyksen jälkeiseksi masennukseksi. Mulla babybluesia ei hirveästi ollut, mitä nyt kerran tuli itkettyä sitä ku jääkaapissa ei ollu mitään hyvää syötävää. Hups.

C

Cuplaton Cuplaton-tipat ovat dimeticon-lääketippoja, joita saa apteekista ilman reseptiä. Käytetään vauvojen, usein varsinkin koliikkivauvojen, ilmavaivojen ja mahakivun hoitoon. M kärsi mahakivuista pienempänä ja huomasin, että tipat helpottavat hänen oloaan.

CRL (crown-rump lenght) CRL tarkoittaa sikiön pituutta päästä peppuun. Kun olin raskausviikolla 12+3, sikiön pituudeksi arvioitiin niskapoimu-ultrassa 51.8 mm. Pieni!


E

Epiduraali Tämä on se puudute minkä voi saaha synnytyksessä sen jälkeen ku kohdunsuu on auki vähintään (3-)4 cm. Ota se! Mulla oli synnytyksessä hurjat kivut ja synnytys kesti aika kauan: avautumisvaihe kesti kaikenkaikkiaan 25 tuntia. Synnytyksen kestoksi kuitenkin määriteltiin 15 tuntia, sillä sen verran tosi kipeät supistukset + ponnistusvaihe kestivät. Ku sai epiduraalin tuntu että ois päässy taivaaseen, mieletön fiilis, ei kipuja. Paitsi sittekku supistukset tuli niin koviksi että ne tuli epiduraalista läpi, niinkin voi käy ;) 


H

Hormoninäppy Ihan vastasyntyneillä vauvoilla voi olla pieniä valkoisia näppyjä, vähänniinkuin luufinnejä. M:llä niitä oli poskipäissä muutamia, mutta ne lähtivät itekseen pois parin viikon sisällä.

Hormoniviiva Tämä on se viiva joka tulee raskauden aikana navasta alaspäin. Synnytyksen jälkeen se alkaa pikkuhiljaa lähtemään pois. Joillekkin käy niin, että vaikka synnytyksestä on mooonta kuukautta niin hormoniviiva on ja pysyy. (Vois jo ihan oikeasti lähteä poiskin, kiitos.) 


I

Ilokaasu Tästä en osaa sanoa onko hyvä vai huono. Kuulemma hyvä, toisaalta voi aiheuttaa pahaa oloa. Mulle ei tarjottu enkä tajunnu kysyä, damn. Ehkä mulle ei siks tarjottu että yrjösin puolen tunnin välein koko synnytyksen ajan. Kuuleman mukaan ei vie synnytyksestä kipuja pois, mutta tulee semmonen olo ku synnyttäis päissään.

K

Kina Vauvan iholla synnytyksen jälkeen. M:n iho oli tosi puhdas eikä siinä mitään mössöjä ollut, mutta kinaa näkyi sitten myöhemmin hieman: kina voi siis näyttää tosi kuivalta iholta, esimerkiksi jalkaterien päällä.

Kolostrum Kolostrum eli esimaito on semmosta keltasta supermaitoa, jota lapsi saa syödäkseen ensimmäisinä elinpäivinään. Ei lähe pyykistä pois ku dynamiitilla. Tai vaihtoehtosesti käyttämällä sappisaippuaa/vanishia.

Sydänkäyrillä ultran jälkeen
L

Laskettu aika LA Laskettu aika lasketaan viimeisistä kuukautisista. Laskuri löytyy esimerkiksi vau.fi-sivustolta. Laskettu aika on aina miinus 3 viikkoa ja plus 2 viikkoa. Jos syntyy yli 3 viikkoa ennen LA:a, on keskonen ja jos syntyy yli 2 viikkoa LA:n jälkeen, on syntyny yliaikasena.

P

Pulauttelu Pulauttelunhan tietää kaikki: se siis tarkottaa sitä ku vauva pulauttelee ylimääräsiä maitoja ulos. Röyhtäyttäminen auttaa, mutta pulautteluja voi tulla silti, vauvasta riippuen. Jotku pulauttelee niin että vähän suupielissä näkyy maitoa ja jotku taas niin, että puoli litraa maitoa on sekä vauvan että äidin päällä ja saa alkaa mattopesulle.


R

Raskausviikko RV Raskauden eteneminen ja LA:n lähentyminen ilmoitetaan raskausviikkoina. Ensin viikot, sitten päivät: 24+6 tarkoittaa sitä, että raskaus on kestänyt 24 viikkoa ja kuusi päivää. Tällöin ollaan 25. raskausviikolla. Laskettuaika on RV 40+0. Niin ja nainen ei siis ole raskaana oikeasti 9 kuukautta, vaan koska ensimmäiset mekat lasketaan myös mukaan (=tällöinhän ei siis voi olla raskaana), niin ite raskaus kestää n. 8½ kuukautta. 3. raskausviikolla nimittäin tapahtuu munasolun hedelmöittyminen.

Rintaraivarit Näitä M on saanut siitä asti kun täytti 2 kuukautta, välillä enemmän, välillä vähemmän. Yleensä kestävät pari päivää tai viikkoa, mutta helpottavat sitten ja menevät ohi. Tähän auttaa hämärässä ja hiljaisessa huoneessa syöttäminen ja eri syöttämisasentojen kokeilu. Jos ei syö, niin on kokeiltava vähän ajan päästä uudelleen. Välillä maailman ärsyttävintä, mutta hyvät hermot on valttia :)

Rintatulehdus Viikko synnytyksen jälkeen mulle nous ihan hirveä kuume. En oo ikinä kuumeessa ja yhtäkkiä mittari näytti 39.7 astetta. Rintatulehushan se sitte oli, sain antibiootit. Rintatulehuksessa rintaan tulee yleensä semmonen maitopahkura, joka pitäis saaha lämpimässä suihkussa hierottua pois. Imettäminen käy niin kipeää että tuntuu että taju lähtee. Mulla on noussu yhteensä neljästi kuume, että jotku saa rintatulehuksia vissiin vähän helpommin ku toiset...


S

Suihkutissi  Tällä tarkoitetaan sitä, että kun maitoa tulee tissistä niin paljon että se suihkuaa. Joka puolelle. Vauvaa naamaan, sinua naamaan, lattialle ja tyyliin ikkunasta ulos naapurin parvekkeelle. Paina tissiä harsolla ja toivo parasta.


U

Unipussi Oon unipussin eli nukkupussin hienoutta hehkuttanut jo kertoessani eri vauvatarvikkeiden tärkeydestä, mutta se vaan on kyllä niin kätevä, ainakin talvella. Tänä kesänä on ollu niin lämpimät ilmat, että M on nukkunut pelkkä vaippa päällään, edes yökkäreitä ei oo tarvittu.

H-hetkellä sairaalassa, tylsyyksissäni näprään kännykkää

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mukava postaus! Ja tuo suihkutissin selostus oli aivan paras, sain hyvät naurut! :)

-Kirsi-

Anonyymi kirjoitti...

Ihana postaus tosiaan! <3 T. itsekin pienen tytsin äiti

Henni kirjoitti...

Kiva että tykkäsitte! ☺